Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami prostym i szybkim przepisem na rozgrzewającą zupę-krem z dyni, z dodatkiem imbiru i chilli. Robię ją kiedy nie mam pomysłu na obiad – w zasadzie wystarczy kupić imbir oraz dynię, a reszta składników na pewno znajdzie się w domu. Ogromną rolę odgrywają tutaj przyprawy, także zanim zaczniemy robić zupę, warto upewnić się, czy wszystkie mamy. Nie zapominajmy także, że to zupa-krem, dlatego blender także jest niezbędny :)! Starałam się opisać w miarę dokładnie moje poczynania, jednak zazwyczaj wszystko robię bardzo na oko, dlatego jeśli chodzi o dokładniejsze ilości np. przypraw, musicie zaufać swojej intuicji :).
Składniki:
- 1 cebula
- 500 g dyni (może być mrożona)
- kostka rosołowa
- imbir (nieduży kawałek)
- 2-3 duże ziemniaki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- śmietanka 30%
- kurkuma
- kardamon
- chilli w proszku
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na początek bierzemy większy garnek i zalewamy go do połowy wodą, wrzucamy kostkę drobiowo-warzywną i zaczynamy gotować.
W tym samym czasie na większej patelni lub w woku podsmażamy cebulkę, ziemniaczki pokrojone w kostkę, dynię oraz imbir (może być starty na tarce lub w kawałkach, bo potem i tak wszystko zblendujemy). Podczas smażenia wszystko posypujemy sporą ilością kurkumy, kardamonu, a także dodajemy gałkę muszkatołową oraz trochę chilli w proszku.
Wszystko smażymy przez około 15 minut, a następnie wrzucamy do wcześniej przygotowanego garnka z wodą, dodajemy jeszcze 3 łyżki koncentratu pomidorowego i gotujemy około godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Czas na blender! Blendujemy to, co mamy w garnku, dodając jeszcze łyżkę masła oraz około 150 ml śmietanki 30%. Doprawiamy solą lub innymi przyprawami do smaku i gotowe! Na talerzu możemy też dodać kilka kropel oliwy cytrynowej i posypać prażonymi orzeszkami pinii, których tym razem nie miałam :).
Mam nadzieję, że będzie smaczne, a przepis przyda Wam się na zimowe dni!