Gdzie warto zjeść na Krecie? 12 najlepszych restauracji – Chania, Rethymno i Balos

Gdzie warto zjeść na Krecie? 12 najlepszych restauracji – Chania, Rethymno i Balos

Jeśli chcecie dowiedzieć się, gdzie na Krecie zjeść najlepszą moussakę, souvlaki lub tzatziki – dobrze trafiliście! W tym wpisie zapraszam na przewodnik po 12 najlepszych restauracjach, które warto odwiedzić będąc na wyspie – w Chanii, Rethymno oraz Balos.

Muszę przyznać, że chociaż to Chania jest głównym miastem i punktem turystycznym na Krecie, niepozorne miasto Rethymno kulinarnie bardziej podbiło nasze serca. Znajdziecie tam bardzo duży wybór restauracji na wysokim poziomie. Z ciekawostek, będąc w Grecji, w tym także na Krecie, w każdej tawernie możemy spodziewać się darmowego deseru po zjedzonym posiłku – zazwyczaj jest to jogurt grecki z owocami, lecz na Krecie było trochę inaczej i w prawie wszystkich restauracjach otrzymywaliśmy mosaiko, czyli ciasto z czekoladą.

jedzenie kreta restauracja

Gramboussa Restaurant – Laguna Balos

Pierwszą restauracją, którą chciałam Wam przedstawić jest Gramboussa Restaurant – nie bez przyczyny. Nieważne, czy na Krecie zatrzymacie się w Chanii, Rethymno, Herkalionie czy jeszcze innym miejscu – jestem na 90% pewna, że będziecie mieli okazję odwiedzić akurat tę restaurację, gdyż znajduje się ona w miasteczku Kaliviani przy Lagunie Balos, czyli największej atrakcji wyspy, którą wszyscy tak czy inaczej planują odwiedzić. Swoją drogą, mogę Was zapewnić, że po kilkukilometrowej wspinaczce w dół do laguny i z powrotem, na pewno będziecie bardzo głodni i wizyta w tej właśnie tawernie będzie idealnym zakończeniem dnia! Utrzymana w rustykalnym klimacie restauracja ma ogromną powierzchnię z wielkim tarasem, lecz mimo tego wciąż przy wejściu ustawiają się kolejki i wygląda na to, że cieszy się ogromną popularnością. Klimat jest bardzo swojski, wszystkie dania są robione bezpośrednio na ogniu w tradycyjny sposób i zjecie tu naprawdę smacznie. Oprócz tego dostaniecie niekończące się ouzo!

gramboussa restaurant crete kreta
gramboussa restaurant crete kreta
gramboussa restaurant crete kreta

Ellotia Restaurant – Chania

Ellotia Restaurant to chyba najlepsza restauracja jaką udało nam się odwiedzić w Chanii! Mimo bardzo dobrych ocen na Google nie ma w niej tłumów, a to chyba przez to, że jest ukryta w wąskiej uliczce na starym mieście, a turyści skupiają się zazwyczaj na restauracjach przy głównej promenadzie i porcie. Restauracja ma niesamowity klimat, jest bardzo romantyczna, a to za sprawą położenia w starym dziedzińcu obrośniętym bluszczem. Ale przejdźmy do najważniejszego – jedzenia! To tutaj udało mi się zjeść najlepsze souvlaki oraz tzatziki (uwaga dużo koperku!) na Krecie. Darmowy deser, czyli jogurt grecki z owocami także zapadł mi w pamięć. Z całego serca polecam!

ellotia restauracja kreta
ellotia restauracja kreta

Raki Ba Raki – Rethymno

Śmiało można powiedzieć, że to nasz numer 1 w Rethymno. Co ciekawe, restauracja Raki Ba Raki dzieli kuchnię, właścicieli, obsługę oraz część stolików ze znajdującą się obok restauracją Avli, co jest dość nietypowe – aczkolwiek mogę się założyć, że w Avli na pewno też zjecie smacznie. W Raki Ba Raki znajdziecie tradycyjne greckie jedzenie w nowoczesnym wydaniu, przepiękny kolorowy wystrój, ciekawą kartę oraz przystępne ceny.

raki ba raki restauracja kreta
raki ba raki restauracja kreta
raki ba raki restauracja kreta

Hasika – Rethymno

Również jedna z lepszych restauracji, które udało nam się odwiedzić w Rethymno. Znajdziecie tutaj nowoczesne wariacje na temat tradycyjnej greckiej kuchni, także z elementami innych kuchni świata. Karta jest bardzo krótka i zwięzła, składniki świeże i lokalne i jest bardzo dużo ciekawych przystawek. Ja zamówiłam nowoczesną wersję moussaki, ale chyba najbardziej w pamięć zapadł nam wędzony hummus oraz deser, który dostaliśmy na koniec. Deser miał nazwę bougatsa i był to najprawdopodobniej najlepszy deser w moim życiu – pychota! Będąc na Krecie, koniecznie musicie go spróbować!

hasika restauracja kreta
hasika restauracja kreta
hasika restauracja kreta

Pigadi – Rethymno

Świetna restauracja z kuchnią grecką i śródziemnomorską, na pewno znajdzie się w ścisłej czołówce restauracji odwiedzonych przez nas na Krecie. Nie można odmówić jej romantycznego klimatu, gdyż znajduje się w podwórku będącym pozostałością po starej kamienicy, co sprawia, że nie tylko można dobrze zjeść, ale też przyjemnie spędza się tam czas. My zdecydowaliśmy się na lokalne greckie przystawki i dania główne, w tym tradycyjną moussakę w glinianym naczyniu z dużą ilością cynamonu, co było dosyć zaskakujące.

pigadi restauracja rethymno kreta crete restaurant
pigadi restauracja rethymno kreta crete restaurant

Estrella – Chania

Tym razem propozycja stricte śniadaniowa, czyli kawiarnia Estrella ze wspaniałym wyborem interesujących choć niezbyt greckich przysmaków. Znajdziecie tu niby zwykłe propozycje śniadaniowe, takie jak bułeczki, omlety, pancakes itd. Lecz w dość nietypowych i kreatywnych kompozycjach smakowych, np. ze śmietanką truflową, buraczanym hummusem lub pyszną pastą z suszonych pomidorów. Polecam!

estrella chania kreta

Amphora – Chania

Urocza niebieska tawerna w samym centrum życia Chanii, która swoim wyglądem przyciąga turystów. Na nas też to zadziałało i postanowiliśmy tam zjeść. Wzięliśmy talerz greckich przystawek, moussakę i ośmiornicę. Jedzenie było bardzo dobre, w menu widniały typowe greckie dania, a porcje były na tyle porządne, że nie mogliśmy dokończyć tego co zamówiliśmy. Może nie było fajerwerków i nie jest to restauracja, która szczególnie zapadła nam w pamięć, ale z czystym sumieniem możemy ją polecić i na pewno można tam smacznie zjeść.  

amphora chania
amphora chania

La Bodega – Chania

La Bodega to bardzo przyjemny wine bar z włoskim akcentem i na pewno warto tu wpaść wtedy, kiedy macie ochotę na coś innego niż typowo greckie jedzenie. Na pewno będzie to fajne miejsce na wieczór, a na dodatek z ładnym widokiem, jednak warto wcześniej zarezerwować stolik, ponieważ knajpka jest dosyć niewielkich rozmiarów. Znajdziecie tu kuchnię włoską, lecz nie liczcie na pizzę i pastę – w menu głównie królują przystawki, deski wędlin i serów oraz owoce morza. My skusiliśmy się na sporych rozmiarów foccacię, faszerowane pieczarki oraz muszle św. Jakuba. Było pysznie!

la bodega chania
la bodega chania
la bodega chania jedzenie kreta

Alana Restaurant – Rethymno

Alana to restauracja bardziej nadająca się na elegancką kolację niż szybki lunch. W menu znajdziemy kuchnię śródziemnomorską, ale też potrawy lokalnej kuchni greckiej. Cenowo jest ciut droższej niż w pozostałych restauracjach odwiedzonych przez nas w Rethymno. Tym razem skusiliśmy się na smażony ser, ślimaki w winie, kalmary oraz truflowe risotto z parmezanem.

Salis – Chania

Salis to bardzo podobna propozycja do Alany, również jest to elegancka restauracja z kuchnią śródziemnomorską, jednak tym razem w Chanii. My zdecydowaliśmy się na krokiety, pastitsio z truflami oraz ośmiornicę. Zdecydowanie polecam, było naprawdę pysznie!

Ta Chalkina – Chania

Ta Chalkina to kolejna restauracja z typowo grecką, lokalną kuchnią. Została nam polecona przez Greczynkę z hotelu, w którym się zatrzymaliśmy. Restauracja jest bardzo oblegana i w zasadzie od popołudnia do samej nocy ustawiają się tam kolejki i wszystkie stoliki są zajęte. Porcje są duże i w przystępnych cenach, a ponadto będzie to świetna opcja dla rodzin z dziećmi, gdyż w menu znajdują się także dania, przeznaczone do dzielenia się, jak np. szaszłyk ze zdjęcia. Oprócz niego postanowiliśmy spróbować też najpopularniejszej kreteńskiej przystawki, zwanej także grecką bruschettą, czyli dakos – suszonego chleba z pomidorami oraz serem mizithra, który w smaku przypomina delikatną fetę. Niestety chlebka nie polecamy ludziom o słabych zębach, bo można je na nim stracić. Oprócz tego, smakowo wszystko na plus!

Castelo – Rethymno

Castelo to również jedna z lepszych restauracji, w których udało nam się zjeść na Krecie. Oczywiście jak to w Grecji, jest to także restauracja śródziemnomorska z nowoczesną mieszanką lokalnej kuchni kreteńskiej. Zdecydowaliśmy się na krokiety z różnymi nadzieniami, wyjątkowo dobrą moussakę (chyba najlepszą, jaką udało mi się dostać w czasie całego naszego wyjazdu) oraz wieprzowinę w sosie pomarańczowym – wszystko bardzo polecamy, bo jedzenie było naprawdę niesamowite. Oprócz tego obsługa stała na bardzo wysokim poziomie, a wystrój rzeczywiście przypominał dziedziniec zamku.

Oprócz wymienionych restauracji, bardzo zachęcam Was do odwiedzania lokalnych tawern w małych miasteczkach mijanych podczas zwiedzania wyspy. Jedzenie zawsze było tam bardzo smaczne i nigdy się nie zawiedliśmy, a ponadto cenowo wychodziło niedrogo. Uważałabym jedynie na wina, bo z tym bywało różnie i często zdarzały się wpadki (np. w jednej tawernie wino było tak drożdżowe, że bardziej przypominało piwo).

Macie ochotę na więcej greckich inspiracji? Koniecznie zajrzycie do dwóch pozostałych wpisów z Grecji:

Santorini – czy warto? Ceny, jedzenie i atrakcje na wyspie

Hotelowe inspiracje: Gdzie zatrzymać się na Krecie? Hotel Dyo Suites w Rethymno

Follow:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *